Stadel Museum, Frankfurt, Zumtobel Stadel Museum, Frankfurt, Zumtobel
Stadel Museum, Frankfurt, Zumtobel Stadel Museum, Frankfurt, Zumtobel
Stadel Museum, Frankfurt, Zumtobel Stadel Museum, Frankfurt, Zumtobel

Light redesign: Museum makeover is on the dot

25 : 10 : 2012 Design : Skylight : Underground

Frankfurt – The Städel Museum has undergone a makeover, with a new underground extension for its contemporary collection that enables classical and modern influences to play off one another.

A grid of circular skylights is visible from outside the museum, while illuminating the collection below. ‘We designed the building in such a way that it ensures all benefits the Städel ensemble had before would be maintained,’ says Michael Schumacher of architects schneider+schumacker. ‘In addition, the new rooms are spectacularly visible from the street thanks to the domed lawn and the skylights.’

Building the new extension under ground has not conflicted with a high-impact visual change to the museum’s identity. In the evenings and on overcast days, LED lights take over from the sunlight, creating a grid of luminous polka dot shapes.

This is a great example of how an institution with little space can create contrasts that highlight and reflect a host building. For more, read our Symbiotic Architecture microtrend.

You have 1 free News articles remaining. Sign up to one of our membership packages from just £100 a month.
View Subscription Offers Sign in

What do we use cookies for?

We use cookies to enable the use of our platform’s paid features and to analyse our traffic. No personal data, including your IP address, is stored and we do not sell data to third parties.

Learn more