Milse Restaurant Milse Restaurant
Milse Restaurant Milse Restaurant
Milse Restaurant Milse Restaurant

Sweet surprise: Latticed walls create cavernous dining

04 : 09 : 2013 Restaurant : Cheshire Architecture : Milse

Auckland – Walking into the Milse dessert restaurant in Auckland is like stepping into a world away from New Zealand. Cheshire Architects used moucharaby, classical Islamic latticework, to create curved, cave-like walls for an intimate dining experience.

Using scraps of trimmings and offcuts from neighbouring businesses, the architects created a tranquil space in an area that is bustling with traffic. The geometric design was inspired by the delicate nature of dessert-making.

‘We set out to shape a space of cave-like intensity, leavened with the fragility of a filigree screen,’ says architect Nat Cheshire. ‘Most of our sweet tradition evolved from ancient Arabia. Everything [about the design] is intended to support the mystery, intricacy and surprise of the dessert craft it celebrates.’

The wooden interior and salvaged materials of Milse restaurant replicates the trends we uncovered in our Crafted Locale design direction.

You have 1 free News articles remaining. Sign up to one of our membership packages from just £100 a month.
View Subscription Offers Sign in

What do we use cookies for?

We use cookies to enable the use of our platform’s paid features and to analyse our traffic. No personal data, including your IP address, is stored and we do not sell data to third parties.

Learn more